Atari 520ST

I love 8-bit on tietokonekulttuurin erikoisnäyttely.

Atari ST on tietokone, jonka Atari Corporation julkaisi vuonna 1985. Se oli myynnissä kesästä 1985 1990-luvun alkuun. ”ST” tarkoittaa virallisesti ”Sixteen / Thirty-two”, joka viittasi Motorola 68000 prosessorin 16-bittiseen väylään ja laitteen 32-bittisiin sisäosiin. Atari ST oli ensimmäinen tietokone, jolla oli täysin bittikartoitettu värillinen käyttöliittymä. Se käytti Digital Researchin GEM-käyttöliittymää.

Atari ST tuotiin alkuun ulkoisella levyasemalla varustettuna sillä Atarin mukaan tämä lähestymistapa säästi huikeat kuusi kuukautta aikaa. Näin Atari ST voitiin esitellä jo tammikuussa 1985 ja tuoda markkinoille kesäkuussa 1985, kun taas Commodore pystyi vasta sitten näyttämään Amiga-tietokoneen. Atari ST:n kehitys alkoi Shiraz Shivjin keittiöpöydällä Pennsylvaniassa toukokuussa 1984 koodinimellä GHU, joka Shivjin mukaan tarkoittaa Jumala auta meitä. Osuva nimi, koska tällainen kehitys oli tuolloin kaikkea muuta kuin helppoa. Kesäkuussa 1985 Atari julkisti lopulta 260ST -mallin.

Keväällä 1986 markkinoille tuli Atari 520 STF, jossa oli 512 kT muistia ja kaksipuolinen 720-kilotavun levysema. Samoihin aikoihin julkaistiin Atari 1040 STF, jossa oli myös kaksipuolinen levykeasema ja 1 Mt RAM-muistia. Vuoden 1986 toisella puoliskolla esiteltiin 4160STF,, joissa oli jopa 4 megatavua muistia. Mutta muistien hintojen jyrkkä nousu esti kuitenkin näiden mallien markkinoille tuomisen.

Yhdysvalloissa Atarin ST-sarjaa sai pilkkaa osakseen videopelivalmistajan kotitietokoneena, mutta pian ST -mallien kyvyt tunnistettiin pian Euroopassa. Esimerkiksi päivitetty 260ST oli tilannepalvelutyökaluna Wiesbadenin poliisin päämajassa, 1040ST-malli hallitsi AllgäuEr Volkssternwarten heijastavaa teleskooppia Ottobeurenissa, Berliinissä useat ST-tietokoneet ottivat kassakoneen ja varastonhallinnan joissakin kaupoissa. Bundeswehrin sairaalan Hampuri-Wandsbekin kiveskasvainkeskuksessa 1040ST toimi DEC PDP11/83 -keskustietokoneen terminaalina, johon kasvainrekisteri varastoitiin. Atari ST löysi myös tiensä lukuisiin äänitysstudioihin. Esimerkiksi Fleetwood Mac, Roxette, Queen, Michael Jackson, Schürzenjäger, U96, Depeche Mode, Fatboy Slim, Jean Michel Jarre ja BAP työskentelivät ST: n kanssa, digitaalinen hardcore-yhtye Atari Teenage Riot tekee sen jopa tietoisesti tähän päivään asti koska yhtyeen mukaan musiikki ei ole riippuvainen tietotekniikan edistymisestä. ST-tietokoneita käytettiin myös monissa graafisissa studioissa ja kustantamoissa, kuten Burda-kustantamossa.


 

Etusivulle

I love 8-bit on tilattava tietokonenäyttely, jossa tutustua tietokoneisiin ja niiden käyttöön aikaa ennen Internetiä.

8bit@hankiworks.com

fiFinnish