Atari 520STE

I love 8-bit on tietokonekulttuurin erikoisnäyttely.

Atari STE on Atari ST:n seuraaja (E-kirjain nimessä tarkoittaa ”parannettua”) ja on lähes täysin yhteensopiva ST:n kanssa. Amiga, Macintosh ja myös x86-tietokoneet olivat jättämässä teknisesti nyt nelivuotiaan Atari ST: n taakse. Vuodesta 1988 lähtien tehtiin siis työtä uuden ST-sarjan parissa, jota parannettiin joissakin yksityiskohdissa. Esimerkiksi mahdollisten näytettävien värien määrää on lisätty 512: sta 4096: een (mutta kunkin tarkkuuden suurin samanaikainen näyttö säilyy), ja järjestelmä tarjoaa nyt kaksi lisäohjainliitäntää ja ulkoisen stereolähdön, jonka avulla STE voidaan liittää esimerkiksi hi-fi-järjestelmään tai vahvistimeen.

Käyttöjärjestelmää parannettiin myös joissakin kohdissa ja se toimitettiin nyt versiossa 1.06 – joka korvattiin sitten TOS 1.62:lla hieman myöhemmin. Päämuisti on nyt paljon helpompi päivittää käytettyjen SIMM-palkkien ansiosta, mutta hyvin varhaisissa malleissa oli vielä hankalat SIP-palkit asennettuna. Mega ST: ssä jo käytetty Blitter-bitblock-siirtosiru asennettiin myös vakiona näihin tietokoneisiin ja se nopeutti grafiikan käsittelyä.

STE-sarjan ensimmäiset tietokoneet ilmoitettiin yleisölle CeBIT-messuilla maaliskuussa 1989 ja laite esiteltiin myyntiin Atarin messuilla elokuussa 1989. Ensimmäiset mallit olivat markkinoilla jo lokakuussa 1989. 520STE -mallia tuotettiin lokakuuhun 1991 asti.

 

 


Tämä laite ja siihen liittyvät jutut esitellään tarkemmin kulttuuri.info -palvelussa.

  • Avaamalla 8bit.kulttuuri.info -osoiteen, palvelut saa käyttöönsä kulttuuri.infon I love 8-bit älykoodilla.
  • Omia vastaavia kulttuuri.info -palveluita voi helposti perustaa tilaamalla kulttuuri.info -alkuisen verkko-osoitteen, jolloin saa maksuttomat kehitystyökalut omien palveluiden perustamiseen.
  • Kehitä palveluita itse tai tilaa palvelut tehtynä.
  • Ne säilyvät aina käytössä ilman kuukausikustannuksia ja toimivat rajattoman ajan ilman eri kustannuksia.
  • Lisätietoa: kulttuuri.info -verkkosivuilta

 

Etusivulle

 

I love 8-bit on tilattava tietokonenäyttely, jossa tutustua tietokoneisiin ja niiden käyttöön aikaa ennen Internetiä.

8bit@hankiworks.com

fiFinnish