Oric-1

I love 8-bit on tietokonekulttuurin erikoisnäyttely.

Oric-1 oli brittiläinen kotimikro, joka julkaistiin vuonna 1983.

Sinclair ZX Spectrumin menestyksen myötä Tangerine perusti Oric Products International Ltd: n kehittämään ja julkaisemaan Oric-1: n vuonna 1983. Oricin sanotaan olevan nimetty tietokoneen, Oracin, mukaan BBC: n scifi-sarjassa Blake’s Seven. Oric oli siis nimi, jolla Tangerine Computer Systems markkinoi kotitietokoneita, mukaan lukien alkuperäinen Oric-1, sen seuraajaa Oric Atmosia ja myöhemmin julkaisematonta Oric Stratos/IQ164:a ja siitä syntynyttä mallia Oric Telestratia.

Oric-1 perustui 1 MHz: n 6502A- suorittimeen ja se oli saatavana 16K- tai 48K RAM -muistilla varustettuna joka hintaan 99.95 puntaa tai 169.95 puntaa. Hinta vastasi suurin piirtein Sinclair ZX Spectrumin malleja, tosin se alitti Spectrumien hinnat muutamalla punnalla. Molemmissa Oric-1-versioissa oli 16K ROM-muistia, joka sisälsi käyttöjärjestelmän ja muokatun BASIC-tulkin.

Oric-1 oli jonkin verran edellä Spectrumia etenkin sen paremmalla näppäimistöllä. Tämä oli selvä parannus Spectrumin kuminäppäimistöön verrattuna. Lisäksi Oricilla oli ohjelmoitava äänipiiri GI 8912 ja kaksi grafiikkatilaa, mitä Spectrumilla ei silloin ollut. Oric-1 tietokoneessa oli 6502a-prosessori, joka toimi 1MHz: n taajuudella (se oli paljon hitaampi kuin ZX Spectrumin prosessori). Tekstiä voitiin näyttää resoluutiolla 40X28 ja grafiikkaa 240X200: ssa, mikä oli korkean resoluution tila. Käyttäjän saatavilla oli kahdeksan väriä, mikä oli tuolloin melko tavallista 8-bittiselle tietokoneelle.

Oric 1 sai kohtuullisen suosion Euroopassa 1980-luvun alkupuolella. Sitä markkinoitiin suorana kilpailijana ZX Spectrumille, Commodore 16: lle, Commodore 64: lle, Acorn Electronille ja BBC Microlle, mutta se ei pystynyt haastamaan Commodorea, Sinclairia ja Ataria.

Oric-1 -laitteen voi nähdä toiminnassa I love 8-bit -näyttelytapahtumissa, mikäli se on toivottu laite näyttelynjärjestäjän puolesta.

I love 8-bit on tilattava tietokonenäyttely, jossa tutustua tietokoneisiin ja niiden käyttöön aikaa ennen Internetiä.

8bit@hankiworks.com

fiFinnish