It's the flying computer circus!

Kaupunginkirjasto, Kokkola 21.8.-2.9.2023

Muistat Commodoren, Spectrumin ja ehkä Amigan varmaan, mutta muistatko vielä Atarin ja Amstradin harmaan? Jos et muista, niin se ei haittaa!

Nyt nämä 1970- ja 1980-luvun legendaariset tietokoneet ovat esillä ja kokeiltavana kiertävässä I love 8-bit® -näyttelyssä.

Kokemukset digitaalisen kulttuurin varhaisista ajoista ovat käsin kosketeltavissa. Tapahtumassa pelataan, ihmetellään ja viihdytään vanhojen suosikkien parissa. I love 8-bit® -tapahtumissa saa autenttisia ja ikimuistoisia kokemuksia digitaalisesta kulttuuriperinnöstä!

Jack Tramielia muistetaan Kokkolassa 2.9.23

Kuvalähde: Wikipedia

Tietotekniikan suurmiehistä puhuttaessa usein mieliin nousevat nimet Gates, Wozniak ja Jobs.  Moni ei tule ajatelleeksi nimiä kasibittisten aikakauden pioneereista, kuten Commodoren perustaja Jack Tramiel, brittiläinen Sir Clive Sinclair ja Atarin perustaja Nolan Bushnell. Nämä henkilöt avasivat tuotteillaan tietotekniikan massamarkkinat tavallisille ihmisille ja tekivät tietokoneista helposti hankittavia joka kodin laitteita. Saavutuksistaan huolimatta, he eivät ole ehkä saaneet ansaitsemaansa arvostusta Applen ja Microsoftin perustajien vanavedessä.

Jack Tramiel näytti suuntaa suomalaiselle IT-teollisuudelle

Erityisesti Commodoren perustajalla Jack Tramielilla on ollut suuri merkitys tietotekniikan massamarkkinoiden käynnistämisessä. Toisin kuin Steve Jobs tai Bill Gates, hän oli kiinnostunut tietokoneiden saamisesta koteihin. Tramielin visio ”Computers For The Masses, Not The Classes” vaikutti suuresti tietotekniikan massamarkkinoiden syntymiseen. Tietotekniikan historian kehityskulku ja nykypäivä olisivat toisennäköisiä ilman tietotekniikan massamarkkinoiden vauhdittamista. Tramielin Commodore -tietokoneet olivat ylivoimaisia suosikkeja Suomessa. Moni yritys ja yhä useampi IT-osaaja aloitti Tramielin VIC-20 ja Commodore 64 -tietokoneilla, josta Suomen IT-menestystä on kiittäminen paljosta.

Tramielia muistetaan Kokkolassa 2.9.23

Kiertävä I love 8-bit® -tietokonenäyttely on perustanut kulttuuriprojektin, jossa Jack Tramielin elämäntyötä palkitaan ja tuodaan näin hänen merkitystään esille. Mesenoimamme taulu Jack Tramielista julkistetaan Kokkolan kaupunginkirjaston järjestämässä I love 8-bit® -näyttelyssä, jonka ensiesittely tapahtuu kaikille avoimessa Kotimikrojen kronikka -yleisötilaisuudessa 2.9.2023 klo 13. Tervetuloa mukaan osoittamaan arvostusta.

Laitevalmistajia

Tapahtumakuvia

Kuvia aikaisemmista I love 8-bit -tapahtumasta on tässä. Voit myös lähettää omia kuvia julkaistavaksi sähköpostilla osoitteeseen info@ilove8bit.fi tai lataamalla kuvan tänne.

Kasibittinen on makasiini, jossa kerrotaan 8-bittisistä tietokoneista, peleistä sekä järjestyistä  I love 8-bit® -näyttelyistä. Lehden ensimmäisessä numerossa on 12 sivua mahtavaa ja jo kerran kadonnutta tietokonekulttuuria. Lehti myös opastaa vinkkipalstan avulla tee-se-itse ihmisiä. Makasiinin yleisönosaston kautta voi lähettää terveisiä muille vieraille aitoon 1980-luvun tyyliin! Numeroa 8/23 painetaan 500 kappaletta, joita on pieni erä saatavana näyttelyistä maksutta tai sen voi tilata sähköpostilla postikuluja (3,95€) vastaan.

Sisällysluettelo 8/2023

Pääkirjoitus
Kokeile itse kotona
Kotimikrojen kronikka
Yleisön osasto
Atari 400
Peliarvostelut
Näyttelyraportit
– Tekniikan museo
– Kauppakeskus Rewell, Vaasa
– Assembly 2022

Makasiinin yhteystiedot: kasibittinen@ilove8bit.fi

Näyttelytiedusteluita on kätevä kysyä lomakkeella.

Näyttelyn voi saada lainaksi omaan tapahtumaan toimituskuluja vastaan, joilla katetaan  näyttelylaitteiden siirtämisestä aiheutuvat kustannukset, jotka voi käydä katsomassa pääsivuilla osoitteessa www.ilove8bit.fi

I love 8-bit -näyttelyt siirtävät osaamista sukupolvelta toiselle tilattavien näyttelytapahtumien avulla.

Ainutlaatuisissa näyttelytapahtumissa saa autenttisia ja ikimuistoisia kokemuksia digitaalisesta kulttuuriperinnöstä!

fiSuomi